Zaujímavé číselné údaje spojené so svetoznámou Vincentkou

19.07.2023 Celý región

Vincentka v číslach

Svetoznáma minerálna voda Vincentka je tak výnimočný a komplexný produkt, že ho sprevádzajú desiatky a stovky číselných údajov, ktoré majú vypovedaciu hodnotu. Či už ide o vek pôvodnej milióny rokov starej morskej vody z treťohôr, cez údaje o osobnostiach s ňou spojených, údajov o jej plnení a distribúcii, až po liečbu a užívanie. Niektoré z nich približuje riaditeľ Vincentky, a. s., Jan Šumšal.

Už vznik Vincentky je výnimočný - z pozostatkov treťohorného mora vzlína niekoľko desiatok miliónov rokov stará morská voda, zriedená presakujúcimi vodami z povrchu a obohatená o oxid uhličitý. Blízko povrchu sa čerpá z vrtov hlbokých cca 50m. Časť z nej sa potrubiami rozvádza do kúpeľných domov v Luhačoviciach a časť sa plní do fliaš a spracúva do výrobkov pod gesciou akciovej spoločnosti Vincentka.

Do Vincentky CO2 dodáva z hlbín zeme sama príroda. CO2 v podzemí má anorganický, juvenílny  pôvod, súvisiaci s vulkanickou aktivitou.  Oxid uhličitý preniká z veľkých hĺbok a následne sa CO2 v podzemnej vode rozpúšťa a vzniká tak kyselina uhličitá, ktorá pôsobí na okolitú horninu a obohacuje podzemnú vodu o minerálne látky. Plniareň sa snaží udržiavať konštantné množstvo CO2 vo fľaši na hodnote 4g / l . V období, keď je CO2 viac, ho odčerpáva a akumuluje potom dopĺňa v čase, keď je ho menej.

Mendelejevova tabuľka
Vincentka obsahuje neuveriteľné množstvo prvkov. Zo žartu sa hovorí, že Vincentka obsahuje takmer celú Mendelejevovu periodickú tabuľku prvkov. Je to veľmi silno mineralizovaná, jódová uhličitá minerálna voda z prírodného liečivého zdroja, hydrogénuhličitano-chlorido-sodného typu, so zvýšeným obsahom fluoridov a kyseliny boritej, studená, hypotonická. Obsahuje ióny sodíka, draslíka, vápnika, lítia, horčíka, fluóru, chlóru, jódu a železa. Železo je však pred stáčaním do fliaš odstraňované. Celková mineralizácia dosahuje 9854 mg/l. Osmotickým tlakom 634,7 kPa sa blíži osmolarite ľudskej krvi a vnútrobunkových tekutín. Obsahuje biogénne prvky, akými sú lítium, rubídium, cézium, meď, zinok, vanád, chróm, kobalt vo fyziologickom pomernom zastúpení
 
Vincentku poznajú v desiatke krajín

Vincentka výrazne vykročila počas posledných 20 rokov do sveta, aj keď hlavným odbytiskom je stále domáci trh. Za toto obdobie sa predávala v desiatke krajín po celom svete. Okrem domáceho je tradičným trhom ešte z čias spoločného štátu i Slovensko. Vincentku si však môžu dopriať v rade ďalších krajín - v Maďarsku, Rusku, na Ukrajine a na Cypre. Je známa v USA aj Južnej Kórei. Populárnou je aj v Číne, kde ju tamojší dopravní policajti inhalujú cez rozprašovače, lebo im pomáha odstraňovať smogové častice z priedušiek.
 
Osobnosti a letopočty v dejinách Vincentky
Český Nemec, Fyzikus Jan (Johann) Ferdinand Hertod z Todtenfeldu (1645–1724) vydal pred 354 rokmi písomný dôkaz o blahodarných účinkoch tejto svetoznámej minerálnej vody. (tzv.Hertodová správa). V roku 1669 vydal v Brne písomnú správu TARTARO-MASTIX MORAVIAE (Korbáč Moravský na usadeninu) o chemickom zložení luhačovickej vody, opísal spôsob pitnej kúry a jej úspešné výsledky. Ako reakciu na Hertodovo pojednanie nechal gróf Ondrej Serenyi upraviť hlavný prameň na úpätí veľkej Kamennej. Prvú podrobnú chemickú analýzu zloženia vody vykonal v práci Liečivé pramene rakúskej monarchie viedenský profesor chémie a lekár Heinrich Johann von Crantz.
Meno Vincentka pochádza od grófa Vincenca (z rodu Serényiovcov), ktorý dal v Luhačoviciach koncom 18. storočia postaviť prvé liečebné a ubytovacie zariadenia. Názov Vincentka sa objavil v roku 1792. História predaja Vincentky vo fľašiach má vyše 200 rokov a siaha do roku 1820. História kúpeľníctva v Luhačoviciach však siaha až do roku 1590. Vodu pili až na cisárskom dvore vo Viedni a rovnako tak v moravských vínnych pivničkách.
Za súčasnou podobou firmy Vincentka, a.s. a jej aktivitami je rodina Šumšalovcov. Táto rodina stála aj za rozšírením výroby, keď okrem plnenia minerálnej vody do fliaš, sa jej výrobný program rozšíril s vlastným know-how aj o ďalšie výrobky.

Ušľachtilé sklo
Vincentke najviac svedčí tmavé sklo a skladovanie v tme. Firma Vincentka vyriešila problém ekologizácie obalov už pred 200 rokmi. Plnenie Vincentky do fliaš sa datuje od roku 1820, keď sa namiesto keramických nádob začínali používať sklenené fľaše s objemom 1,5 l. Od roku 2006 sa Vincentka plní do nevratných fliaš z tenkostenného, už zrecyklovaného skla a tieto fľaše po použití patria do kontajnera na zber skla. V roku 1851 bola pri prameni Vincentky postavená prvá plnička a skladisko fliaš. Toho istého roku sa z Luhačovíc vyviezlo 160 000 ks fliaš s obsahom 1,5 l. V rokoch 1946 – 1949 pri výstavbe novej kúpeľnej kolonády sa súčasne vybudovala úplne nová budova plniarne s najmodernejšími plniacimi linkami tej doby. Ročne sa tu potom naplnili necelé 2 mil. fliaš. V súčasnosti spoločnosť Vincentka, a. s., ročne predáva viac než štyri milióny fliaš Vincentky s obsahom 0,7 l. V máji 2022 prišla Vincentka, a.s. na trh s novinkou, Vincentkou v plechovom obale.  

Rodina Vincentky

Vincentka v spolupráci s poprednými špecialistami vyvinula celý rad, cca desiatku ďalších produktov, ako sú nosné spreje, sirupy, pastilky, zubné pasty, hydratačné krémy alebo koncentrát k preplachu nosových dutín Vincentka Nasalis. Balená Vincentka sa používa aj v niektorých zdravotníckych zariadeniach na inhalácie a výplachy, predovšetkým pre alergikov.
     
Vincentka je určená na množstvo použití
Určená je alergikom, diabetikom, prieduškárom a odporúčaná na pitné a inhalačné kúry pri ochoreniach dýchacích ciest, hlasiviek, pri chorobách látkovej výmeny, vredovej chorobe žalúdka, dvanástorníka a ich pooperačných stavoch, pri vlečúcom sa zdurení pečene, diabetes melitus, chronickej pancreatitíde. Vincentka svojím obsahom a vyváženosťou minerálnych solí a prvkov umožňuje rozpúšťanie hlienov v dýchacích cestách, žalúdku a črevách. Kontraindikovaná je iba u ľudí so zlyhávajúcimi obličkami. Pomáha regenerovať vnútorné prostredie človeka po veľkých stratách potu (šport, ťažká fyzická práca, horúčkovité ochorenia) a upravuje metabolizmus po alkoholových excesoch. Jeden dúšok Vincentky postačí na uhradenie dennej dávky jódu, môže slúžiť k prevencii zubného kazu u detí (0, 25 l denne) a je vhodná ako prírodný doplnok výživy pre športovcov, deti, tehotné ženy a rekonvalescentov.

Viac informácií je na www.vincentka.cz
 

Vyberte región